Powered By Blogger

8 юни 2011 г.

ПП2

Иван Д.Стоянов

Причината за електоралните успехи на ГЕРБ и за управленските му провали е една и съща. Това дори не са две страни на един и същ медал, а едно единствено нещо. И то е че ПП “ГЕРБ” е Партия на Простаците. Броят на простите хора у нас е огромен и затова напълно достатъчен да им осигурят внушителни изборни резултати. Но пък качествата им са такива, че ... те толкова могат.
Честно казано, никой разумен човек никога не е очаквал от гербери качествено управление. Въпреки това мнозина са гласували за тях. Гласували са по същата причина, която вече доста дълго доминира в настроенията на българите – желание да видят политици с чист, нормален морал. Точно очакването ГЕРБ да покаже такъв морал доведе тази партия на власт. Именно моралният тест, а не качеството на управление и дори жизнения стандарт са основнота за оценка на всички досегашни управляващи, включително царя и тройната коалиция.
Сегашната власт направи доста опити публично да докаже своя морал, но със все по-намаляващи интензивност и успех. А наскоро се случи нещо, което изглежда като вододел, след който такива опити вече ще са съвсем безполезни. Това е епизодът с Христина Митрева. В този случай Бойко Борисов откровенно и публично лъжеше по адрес на този компетентен и доказан специалист, срещу която беше допусната несправедливост и която беше принудена да напусне. Най-вече защото не допускаше до отговорни постове откровенно некомпетентни лица. Та дори да са от ПП.
При цялата си незначителност след този случай нито ББ, нито неговата ПП ще могат да претендират за особена чистота. Първо, премиерът публично показа недостиг на морални ценности у него самият. Второ, той реши публично да покаже на можещите хора че в управлението с пълна сила се възвръща принципа на партийното назначаване. Трето и най-важно, той демонстрира собствената си нарастваща зависимост от пълнежа в партията си.
Този пълнеж се създаде поради основният кадрови принцип в ПП – безлични, некомпетентни и зависими. Видяхме колко струват когато се наложи между тях да бъдат избрани публичните лица на държавата – всички тези цецки, фидоски, калинки, румянки и какви ли още не титани на мисълта. А какво ли е по-надолу и от тях? След две години във властта и при явно отслабване на собствената популярност, този пълнеж явно се събужда. Те бързат към държавната паничка и ББ трябва да им я дава, защото все повече не той крепи тях, а те – него. А някаква си Митрева е искала натрапваните й гербери поне нещо да разбират от работата, която искат да оглавяват!
Не вярвам да е случайно, че веднага след това се появиха материалите на Уикиликс, които посочват топлите връзки на премиера с чуждите интереси и с родната престъпност. След като бе съборен рейтинга на верният му ЦЦ, сега няма друг буфер да го пази. Макар че за него ще е много по-опасно не да го обвиняват, а да му се подиграват.
Не вярвам и да е съвпадение това, че точно в този момент Доган прекъсна дългото си мълчание да каже, че управлението на ГЕРБ е Пълен Провал. Защото това е моментът, в който управляващите видимо изчерпаха моралният кредит от страна на можещите и си останаха само с природния си електорат. А колкото и да е многоброен, той пък е крайно непостоянен, много неблагодарен и винаги очакващ нови и нови благини. Така че Пълният Провал може да се окаже на квадрат.
Впрочем, цялата тази комедия сме я виждали при НДСВ. А някои са си взели и поука. Поуката е в това, че изборите трябва да се канализират много преди самите избори. Накрая на управлението си тройната коалиция направи промени в Закона за политическите партии, които направиха регистрация на нови такива практически невъзможна. ГЕРБ не само че не премахна това, но и издигна в Избирателния кодекс още по-високи прегради пред участието на нови или регионални политически субекти в изборите, дори и на местно ниво. Това си е най-доброто доказателство, че и тази партия е от същата плът и кръв, от която са и предишните. Колкото и да грачат по тях, ние си знаем че гарван гарвану око не вади.
Тази приемственост поне показва, че нито ББ, нито неговата ПП не си правят илизии нито за себе си, нито за своето бъдеще. И това бъдеще е по формулата: ББ + ЦЦ + ПП = ПП2

Няма коментари:

Публикуване на коментар